Kontakt telefon +387 55 216 123

ŠIROKA PALETA PROIZVODA RENOMIRANIH PROIZVOĐAČA

VELEDROGERIJA VETERINARSKO MEDICINSKIH PROIZVODA

PRIMJENA STABILNIH, SNAŽNIH, DOBRO KONTROLISANIH PREPARATA JE STAZA USPJEHA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pretraga artikala

Fiprex spray

Fiprex spray

Ektoparazitik za lokalnu upotrebu

 • Sastav

  fipronil 5 mg

 • Oblik lijeka

  rastvor, kožni sprej

 • Pakovanje

  bočica 100 ml

SASTAV: 1 ml spreja za kožu sadrži:

 • fipronil 5 mg
 • povidon
 • dietilen-glikol-monoetil eter
 • izopropanol

GRUPA ŽIVOTINJA: Psi, mačke.

INDIKACIJE: Liječenje i sprječavanje infestacije buvama (Ctenocephalides spp.), i vaškama (Trichodectes spp. i Felicola spp.) kao i krpeljima (Ixodes spp., Rhipicephalus sanguineus i Demacentor reticulatus) kod pasa i mačaka. Proizvod je efikasan protiv ponavljajućih infestacija buvama do 8 nedelja i krpeljima do 4 nedelje. Proizvod se može koristiti kao sastavni dio strategije liječenja za kontrolu alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buvama.

APLIKACIJA I DOZE: Način primjene: samo za spoljnu upotrebu.
Primjenjuje se lokalno na kožu u dozama od:

 • 7,5 – 15,0 mg fipronila na 1 kg tjelesne mase ,
 • (što odgovara količini od 1,5-3,0 ml preparata na 1 kg tjelesne mase),
 • odnosno 3-6 pritisaka na pumpicu raspršivača po kilogramu tjelesne mase životinje.

Skinite poklopac sa raspršivača. Poprskajte životinju po cijelom tijelu sa udaljenosti od oko 10-20cm. Nanosite suprotno od smjera rasprostiranja dlake i obratite pažnju da cijelo krzno životinje bude nakvašeno. Protrljajte krzno, naročito dugodlakih životinja, tako da proizvod dopre do kože. Preparat na područje glave ili kod nervoznih ili mladih životinja može primjeniti tako što proizvod nanesete na rukavicu, a zatim ga rukavicom utrljate na životinju. Pustite da se preparat osuši prirodnim putem. Ne sušiti peškirom. Nakon upotrebe, vratiti poklopac na raspršivač. U nedostatku studija o bezbjednosti proizvoda, minimalni interval upotrebe istog je 4 nedelje. Uvijek je potrebno uzeti u obzir trenutnu epidemiološku situaciju područja koje se tretira. Pridržavanje uputstava i upozorenja proizvođača će maksimalno smanjiti mogućnost pojave neželjenih reakcija. Svi psi i mačke u domaćinstvu bi trebalo da budu podvrgnuti datom tretmanu.

KONTRAINDIKACIJE: Ne koristiti kod štenadi i mačića mlađih od 8 nedelja i/ili lakšim od 2kg. Ne koristiti kod životinja koje su preosjetljive na fenilpirazol. Ne koristiti kod bolesnih životinja, niti u periodu oporavka (rekonvalescencije). Ne koristiti kod zečeva.

NEŽELJENA DEJSTVA: Ukoliko životinja liže mjesto aplikacije proizvoda, moguća je pojava prekomjernog lučenja pljuvačke, povraćanja ili neuroloških simptoma (preosjetljivosti ili letargije). Na mjestu primjene je moguća pojava gubitka pigmenta dlake, lokalno opadanje dlake, iritacija, svrab ili zamašćenje kože.

KARENCA: Nije primenljivo.

UPUTSTVO ZA PRAVILNU UPOTREBU LIJEKA:
Posebna upozorenja i mjere opreza pri upotrebi VMP: Prije primjene proizvoda, potrebno je tačno izvagati životinju. Važno je obratiti pažnju da se proizvod nanese na onaj dio životinje odakle ga životinja ne može polizati. Nemojte dozvoliti da tretirane životinje ližu jedna drugu. Izbjegavajte kontakt proizvoda sa očima životinje. Ukoliko veterinarski medicinski proizvod dođe u kontakt sa očima, temeljno isprati vodom. Buve je moguće pronaći i na mjestima gdje životinje obično borave (tepisi, prostirke). Pomenuta mjesta je potrebno redovno usisavati i čistiti odgovarajućim antiparazitskim sredstvima.
Posebna upozorenja za osobe koje daju veterinarski lijek životinjama: Proizvod može izazvati iritaciju sluzokože i očiju. Zbog toga je potrebno izbjegavati kontakt proizvoda sa ustima i očima. Životinje i lica koja primjenjuju proizvod, a za koje se zna da posjeduju preosjetljivost na alkohol ili insekticide bi trebalo da izbjegavaju kontakt sa proizvodom. Izbjegavati kontakt prstima sa proizvodom. Ukoliko do toga dođe, ruke oprati sapunom i vodom. U slučaju nenamjernog kontakta sa očima, potrebno je oči pažljivo isprati običnom vodom.Tretirane životinje ne bi trebalo dirati, niti bi djeci trebalo dozvoliti da se igraju sa njima dok se krzno životinja ne osuši. Stoga se preporučuje da se životinje ne tretiraju preko dana, već rano uveče, i da se tretiranim životinjama ne dozvoljava da spavaju sa vlasnicima, pogotovo ne sa djecom. Životinje naprskati na svježem vazduhu ili u dobro prozračenoj prostoriji. Ne udisati sprej. Ne pušiti, piti, niti jesti tokom primjene proizvoda. Potrebno je nositi PVC ili nitrilne rukavice pri tretmanu životinja. Preporučuje se nošenje vodootporne kecelje u svrhu zaštite odjeće. Ukoliko odjeća bude u velikoj mjeri nakvašena proizvodom, potrebno je svući i oprati prije narednog nošenja. Rukavice baciti nakon upotrebe, a ruke oprati sapunom i vodom. Sav proizvod koji dospije na kožu odmah ukloniti vodom i sapunom. Ukoliko dođe do iritacije, potražiti pomoć ljekara. Moguće je da osobe sa poznatom preosjetljivošću disajnih organa ili astmom iskuse osjetljivost na proizvod. Ne upotrebljavati proizvod ukoliko ste ranije iskusili neželjenu reakciju na isti. Tretman više životinja u isto vrijeme: Posebno je važno tretirati životinje u dobro prozračenom prostoru. Ukoliko se tretira nekoliko životinja, poželjno je to vršiti napolju, ili smanjiti formiranje isparenja tako što ćete životinje udaljiti iz prostorije gdje se proizvod nanosi sve dok alkohol iz proizvoda ne ispari. Pri tome je potrebno obratiti pažnju da prostorija bude sve vrijeme dobro prozračena. Pored toga, potrebno je i da prostorija u kojoj se životinje suše bude dobro prozračena, kao i da se izbjegava duži boravak više tretiranih životinja u istoj prostoriji.
Ostale mjere predostrožnosti: Psima ne bi trebalo dozvoliti da plivaju u vodotokovima 2 dana nakon primjene proizvoda. Fipronil može imati negativan uticaj na vodene organizme. Nemojte zagađivati stajaće i tekuće vode proizvodom, kao ni praznim pakovanjima istog.
Upotreba tokom graviditeta i laktacije : Laboratorijska ispitivanja nisu ukazala ni na kakav teratogeni efekat fipronila kod pacova i zečeva. Štenad pokazuju jako dobru toleranciju na fipronil usljed primjene istog na kuji u laktaciji. Nisu raspoloživi podaci iz konkretnih studija u pogledu graviditeta kod kuja, graviditeta kod mačaka ili mačaka u laktaciji. Bezbjednost ovog veterinarskog medicinskog proizvoda nije utvrđena, stoga se preporučuje upotreba istog isključivo na osnovu procjene rizika od strane veterinara.

POSEBNA UPOZORENJA: Spriječite lizanje mjesta primjene lijeka od strane životinje nekoliko sati nakon primjene. Ne primjenjivati na oštećenu kožu životinje. Potrebno je sve pse i mačke u kući podvrgnuti tretmanu veterinarskim proizvodom. U slučaju kada se koristi kao strategija u borbi protiv alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buvama, preporučuje se primjena proizvoda na alergičnog pacijenta i ostale pse u domaćinstvu svakog mjeseca. Nema podataka u pogledu uticaja kupanja životinje na efikasnost proizvoda. Stoga se preporučuje izbjegavanje kupanja/potapanja u vodu 2 dana nakon primjene proizvoda, kao i izbjegavanje kupanja životinja češće od jednom nedeljno.

POSEBNE MJERE UNIŠTAVANJA NEUPOTREBLJENOG VMP ILI OSTATKA VMP: Neiskorišćen lijek ili ostatak lijeka se uništavaju u skladu sa važećim propisima. Fipronil je otrovan za pčele i vodene životinje. Takođe može imati dugotrajni negativni uticaj na životnu sredinu – potrebno je izbjegavati bilo kakvu kontaminaciju stajaćih voda, vodotokova, kanala za melioraciju, itd.

NAČIN ČUVANJA: Izuzetno zapaljivo. Čuvati na temperaturi do 25 ° C. Ne držati u frižideru, niti u zamrzivaču.

NAČIN IZDAVANJA: Izdaje se na veterinarski recept.

ROK UPOTREBE: 2 godine.

PAKOVANJE: boca sa mehaničkim sprejom a 100 ml

NAZIV I ADRESA PROIZVOĐAČA: VET-AGRO Sp. z o.o., 18 Melgiewska Str., 20-234 Lublin, Poljska

ZASTUPNIK, UVOZNIK I EKSKLUZIVNI DISTRIBUTER ZA BiH:"LD farm" d.o.o., Bijeljina