Kontakt telefon +387 55 216 123

ŠIROKA PALETA PROIZVODA RENOMIRANIH PROIZVOĐAČA

VELEDROGERIJA VETERINARSKO MEDICINSKIH PROIZVODA

PRIMJENA STABILNIH, SNAŽNIH, DOBRO KONTROLISANIH PREPARATA JE STAZA USPJEHA U SLUŽBI ZDRAVLJA

Pretraga artikala

Pentomycin

Pentomycin

Kombinacija penicilina i streptomicina.

 • Sastav

  prokain benzilpenicilin 200 mg, dihidrostreptomicin 200 mg

 • Oblik lijeka

  rastvor za injekciju

 • Pakovanje

  bočica a 100 ml

SASTAV: 1 ml sadrži

 • 200,00 mg prokain benzilpenicilin
 • 200,00 mg dihidristreptomicin u obliku dihidrostreptomicin sulfata
 • 1,0 mg metilhidroksibenzoata.

DJELOVANJE: Dejstvo penicilina zasniva se na na inaktivaciji enzima koji katalizuju sintezu osnovne strukturne jedinice zida bakterijske ćelije, peptinoglukana mureina. U odnosu na vodeni rastvor benzilpenicilina, prokain benzilpenicilin ima za 2-4 sata sporiju resorpciju. Koncentracija u plazmi mu opada u roku od 24h, a kod ovaca i koza 48h. Dihidrostreptomicin je aminoglikozidni antibiotik, koji se brzo resorbuje, već nakon 1 h. Prodire u sva tkiva, međućelijske tečnosti, ali i ćelije. Vezuje se za 30 S subjedinicu ribozoma bakterijskih ćelija, dovodeći na kraju do pogrešnog ugrađivanja amino kiselina, te posljedično inhibicije sinteze proteina. Benzilpenicilin najviše djeluje na gram-pozitivne, a dihidrostreptomicin na gram-negativne mikroorganizme, tako da zajednički djeluju na veliki broj uzročnika oboljenja kod goveda, ovaca, svinja: Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Salmonella spp, Pasteurella spp, Corynebacterium renale, Actinobacillus, Proteus, Clostridium spp., Leptospira spp., E. coli, i druge.

GRUPA ŽIVOTINJA: Goveda, ovce, svinje.

INDIKACIJE: Liječenje oboljenja koje uzrokuju mikroorganizmi osjetljivi na penicilin i dihidrostreptomicin. Infekcije respiratornog, digestivnog, urogenitalnog trakta, zatim infekcije zglobova, gnojne upale rana, panaricijum, flegmona, upale pupka, postporođajne infekcije, septikemije, mastitisi, sekundarne infekcije kod viroza.

APLIKACIJA I DOZE: Primjenjuje se intramuskularno.


Preporučena doza je 4 ml / 100 kg tjelesne mase.

Na jedno mjesto aplikovati najviše 20 ml lijeka kod goveda.

Grupa životinja:

Goveda

Telad

Ovce

Jagnjad

Svinje

Prasad

Doza (ml)

4,0

2,0

1,0

0,4

3,0

0,2

Tjelesna masa (kg)

100

50

25

10

75

5

KARENCA:

Pentomycin

Goveda :

Ovce :

Svinje :

Meso i organi

21 dan

21 dan

21 dan

Mlijeko

72 h

*

--

* Lijek nije za upotrebu kod ovaca čije se mlijeko koristi za ishranu ljudi.

KONTRAINDIKACIJE I UPOZORENJA: Životinje preosjetljive na peniciline i dihidrostreptomicin. Životinje kod kojih je prisutan stafilokok koji proizvodi penicilinazu. U slučaju preosjetljivosti na penicilin, moguć je smrtni ishod. Odmah prekinuti aplikaciju lijeka i primjeniti antišok terapiju (adrenalin, antihistaminike i glukokortikosteroide). Ne davati životinjama sa oštećenim bubrezima, sa pratećom oligurijom i anurijom. Ne davati ovcama čije se mlijeko koristi za ishranu ljudi. Ponekad se kod umornih životinja ili jako masnih svinja javi i povišena tjelesna temperatura, povraćanje, drhtanje, lokomotorne smetnje i poremećaj orijentacije. Promućkati bočicu prije upotrebe. Nakon aplikacije lijeka, oprati ruke.

INTERAKCIJE I INKOMPATIBILNOSTI: Tetraciklini mogu da spriječe baktericidno dejstvo penicilina, jer inhibiraju sintezu bakterijskih proteina. Ukoliko ih je neophodno istovremeno primjenjivati, neophodno je precizno odmjeriti doze oba preparata (antagonizam se najviše ispoljava kad su doze premale. Penicilin primjeniti nekoliko sati prije aplikacije tetraciklina.

NAČIN ČUVANJA: Čuvati na tamnom i suvom mjestu i temperaturi do 25°C. Ne smije se zamrzavati.

NAČIN ZDAVANJA: Izdaje se na veterinarski recept.

ROK TRAJANJA: Označen na ambalaži . Nakon otvaranja, utrošiti u toku 4 nedelje.

PAKOVANJE: Probodna boca od 100 ml

UVOZNIK I DISTRIBUTER: LD farm d.o.o., Bijeljina